Gras onderhoud

We krijgen veel vragen over het onderhouden van gras. Hoe zorg je ervoor dat je een mooi groen gazon krijgt en behoud? Door deze blog te lezen kun je ervoor zorgen dat ook jouw gazon mooi groen blijft. Als eerst zullen we de verschillende activiteiten die je kunt uitvoeren om je gras mooi groen te houden onder elkaar uiteen zetten. Vervolgens laten we zien wanneer je welke activiteiten het best kunt uitvoeren. En tot slot beantwoorden we nog de meest gestelde vragen.

Hoe krijg je een mooi groen gazon?

Voor het onderhoud van gras adviseren wij om de volgende activiteiten uit te voeren:

Gras maaien

Het maaien van het gras is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw gazon. In de lente en in de zomer groeit het gras snel, dus u moet het regelmatig maaien om ervoor te zorgen dat het niet te hoog wordt. Maai het gras minstens één keer per week en houd de maaihoogte op ongeveer 3-5 cm. Wordt er vaak op het gazon gespeeld door bijvoorbeeld kinderen? Houd de maaihoogte dan op 4,5 tot 6 centimeter. 

Op de warme dagen in de zomer kunt u het gras nog 1 à 2 centimeter langer laten groeien. Op deze manier creëert u meer schaduw waardoor het gras beter bestand is tegen de hitte. 

In de herfst hoeft u minder vaak te maaien. In de winter hoeft u het gras helemaal niet te maaien. 

Gras verticuteren

Door gras regelmatig te verticuteren, kun je de gezondheid en het uiterlijk van je gazon verbeteren. Zo blijft het gras mooi groen. Het zorgt voor een betere beluchting, verwijdert mos en vilt, stimuleert nieuwe groei en verbetert de wateropname. Je kunt je gras het best in het voorjaar verticuteren.

Gras bemesten

Een gezond gazon heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Geef het gazon daarom regelmatig meststoffen om de groei en de gezondheid te bevorderen. Gebruik een organische meststof om het gras op een natuurlijke manier te voeden. Bemest het gras na het verticuteren in het voorjaar en nog een keer in het najaar. 

Kalk strooien

Kalk strooien op gras verhoogt de pH-waarde van de bodem, wat de opname van voedingsstoffen verbetert, de groei van gezond gras bevordert en de weerstand tegen ziekten verhoogt. Kalk kan je het best tussen september en mei strooien. Aangezien het dan herfst/winter is zal het veel regen of sneeuwen. Op deze manier dringt de kalk snel de bodem in. 

Gazon sproeien

Het is essentieel om je gras voldoende water te geven. Je kunt dit het best op het moment dat het gras het daadwerkelijk nodig heeft. Dat wil zeggen dat wanneer het gras droog begint te worden, het extra water nodig heeft. Je kunt dit zien doordat het gras dan wat van kleur gaat veranderen. Het is dus echt afhankelijk van de weersomstandigheden hoe vaak en hoeveel water het gazon nodig heeft. Via Go Green Hoveniers kan je een beregeningssysteem in je tuin laten aanleggen. Deze systemen weten precies wanneer en hoeveel water uw gazon nodig heeft. Zo weet je altijd zeker dat uw gras voldoende water krijgt. 

Schema voor gazononderhoud

In het schema hieronder kan je precies zien welke activiteiten u in welke maand moet uitvoeren. U kunt het schema ook downloaden zodat u deze bijvoorbeeld in uw schuur kunt ophangen. Op deze manier heeft u altijd overzichtelijk welke activiteit u moet uitvoeren om uw gras mooi groen te houden!

Gras onderhoud kalender
PDF – 209,2 KB

Veel gestelde vragen

Waarom wordt mijn gras geel?

Geel gras kan verschillende oorzaken hebben. Geel gras kan veroorzaakt worden door te veel of juist te weinig water. Tevens kan een tekort of een overschot aan meststoffen de oorzaak zijn. Ook kan je gras te maken hebben met een ziekte of een plaag. Neem contact met ons op wanneer je last hebt van geel gras. We kunnen een analyse uit laten voeren op het gras om de oorzaak te vinden en vervolgens de juiste maatregelen te nemen. 

Waarom heb ik kale plekken op mijn gras?

Ook kale plakken in uw gazon kunnen verschillende oorzaken hebben. Mogelijk heeft je gazon last van ziektes of insecten. Vaak zie je kale plekken in het gras bij mensen waarbij het gazon in de schaduw ligt. Maar ook verkeerd onderhoud kan een reden zijn van kale plekken in het gazon. Ook bij kale plekken kunt u best even contact opnemen met Go Green Hoveniers. We zullen beoordelen wat in jouw tuin het probleem is en zullen de juiste maatregelen treffen. 

Hoe krijg je dor gras weer groen?

Dit is afhankelijk van de tijd van het jaar. Bij voorkeur wacht u tot het voorjaar en verticuteert u het gras. Vervolgens bemest u het gras en sproeit u een flinke lading water over het gras. Op deze manier wordt uw gazon weer mooi groen. 

Hoe bescherm je je gazon tegen de hitte?

In warme dagen in de zomer is het verstandig om je gras wat langer te laten groeien dan normaal. Kies voor een lengte tussen de 5 en 6,5 centimeter. Op deze manier heb je meer schaduw in het gras en komt er dus minder zon op de grond. Dit  gaat verdamping en uitdroging tegen. 

Uiteraard is het ook belangrijk om het gazon goed te beregenen. Doe dit bij voorkeur na 8 uur in de avond. Op deze manier kan het gras de hele nacht het water goed opnemen.

Conclusie

Je kunt verschillende activiteiten ondernemen om je gazon mooi groen te houden. De belangrijkste activiteiten zijn:

  • Gras maaien
  • Gras verticuteren
  • Gras bemesten
  • Kalk strooien
  • Gazon sproeien

Wanneer je bovenstaande activiteiten uitvoert zoals in deze blog beschreven is de kans groot dat je gazon mooi groen blijft. Mocht je onvoldoende tijd hebben of simpelweg geen zin hebben om je gazon te onderhouden kan je altijd contact met ons opnemen. We nemen graag de mogelijkheden met je door!