Klimaatlabel

Bij alle offertes die we uitbrengen vermelden we tevens welk klimaatlabel de tuin heeft. Dit klimaatlabel is (nog) geen officieel gecertificeerd label maar zelf uitgebracht door Go Green Hoveniers. We vinden het namelijk belangrijk om onze klanten inzicht te geven. Op deze manier geven we inzicht in hoeverre uw tuin klimaatrobuust is. Het klimaatlabel dat uw tuin heeft hangt van verschillende factoren af. Een voorbeeld van het klimaatlabel ziet u hier aan de rechterzijde. Op deze pagina geven we wat meer achtergrond informatie over het nut en de mogelijkheden om uw tuin klimaatrobuust te maken. Zoals u ziet delen we het klimaatlabel op in drie categorieën: 

 

 

Waterbestendigheid

Een waterbestendige tuin is een tuin die is ontworpen om wateroverlast te voorkomen of te verminderen. Dit kan nuttig zijn voor een aantal redenen:

 1. Voorkomen van schade: Wateroverlast kan leiden tot schade aan de tuin, zoals het afwassen van grond en het omwaaien van planten. Een waterbestendige tuin kan dit voorkomen door de waterafvoer te verbeteren en het water op te vangen in opvangvijvers of regentonnen.

 2. Waterbesparing: Een waterbestendige tuin kan helpen om water te besparen door het water op te vangen en te recyclen voor het bewateringen van de planten. 

 3. Vermindering van wateroverlast: Een waterbestendige tuin kan helpen om wateroverlast te verminderen door het water op te vangen en af te voeren naar delen in de tuin waar het geen schade kan veroorzaken.

 4. Verbetering van de ecologie: Een waterbestendige tuin kan ook bijdragen aan de ecologie door het creëren van leefgebieden voor waterdiertjes, zoals vissen, kikkers en libellen.

Een waterbestendige tuin kan worden ontworpen door gebruik te maken van technieken zoals het gebruik van permeabele paden en terrassen, het aanleggen van opvangvijvers of regentonnen, en het gebruik van planten die goed omgaan met natte omstandigheden. Ook kunt u uw regenwater opvangen en zoveel mogelijk de tuin in laten stromen of infiltratiekratten ingraven. 

 

 

Hittebestendigheid

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Op warme dagen is de tuin een ideale plek om verkoeling te zoeken. Helaas houden veel tuinen tegenwoordig juist warmte vast. Tegels, asfalt en stenen muren zijn voorbeelden van producten die veel warmte vasthouden. Laat deze producten nu net veel voorkomen in de stedelijke gebieden. Daarom is het aan te raden om bewust de hittestress bij jou in de tuin tegen te gaan. 

 

Er zijn verschillende manieren om ook jouw tuin hittebestendig te maken:

 • Leg een sedumdak aan op uw woning, aanbouw, schuurtje of tuinhuis
 • Zorg voor zoveel mogelijk groen in uw tuin
 • Leg een (regenwater)vijver aan
 • Neem een geveltuin
 • Plant een boom
 • Zorg voor een groene erfafscheiding
 • Kies voor een groene gevel
 • Neem een pergola
 • Gebruik hittebestendige planten: Kies planten die bestand zijn tegen hoge temperaturen en droogte, zoals cactussen, agaves en yuccas. Deze planten kunnen de temperatuur in de tuin verlagen door het water te vasthouden in hun bladeren en stengels.

 • Gebruik een afdak of overkapping: Een afdak of overkapping kan de zonnestralen afweren en zorgen voor een aangenamere plek om te zitten in de tuin.

 • Gebruik een zonnescherm of een zonneschermdoek: Een zonnescherm of een zonneschermdoek kan de zonnestralen tegenhouden en de temperatuur in de tuin verlagen.

 • Gebruik zonwering: Gebruik zonwering, zoals zonneschermen of zonneluifels, om de zonnestralen tegen te houden en de temperatuur in de tuin te verlagen.

 • Gebruik planten als zonwering: Plant hoge bomen of struiken aan de zonzijde van de tuin om de zonnestralen tegen te houden en de temperatuur te verlagen.

 

 

Biodiverse tuin

Een biodiverse tuin is een tuin die een breed scala aan planten en dieren bevat en die zich aanpast aan de omgeving. Dit kan nuttig zijn voor een aantal redenen:

 1. Verbetering van de ecologie: Een biodiverse tuin kan bijdragen aan de ecologie door het creëren van leefgebieden voor een breed scala aan planten en dieren. Dit kan bijvoorbeeld helpen om de lokale biodiversiteit te verhogen en om de gezondheid van de omgeving te verbeteren.

 2. Vermindering van de afhankelijkheid van chemische middelen: Een biodiverse tuin kan helpen om de afhankelijkheid van chemische middelen te verminderen, omdat de planten en dieren in de tuin elkaar kunnen beschermen tegen ziektes en plagen.

 3. Vermindering van het gebruik van water: Een biodiverse tuin kan helpen om het gebruik van water te verminderen door het gebruik van planten die goed omgaan met droge omstandigheden.

 4. Verbeterde mentale gezondheid: Het aanleggen en onderhouden van een biodiverse tuin kan ook bijdragen aan de mentale gezondheid, omdat het werken in de tuin en het omgaan met planten en dieren een ontspannende activiteit kan zijn.

Een biodiverse tuin kan worden ontworpen door gebruik te maken van een breed scala aan planten en het creëren van leefgebieden voor dieren, zoals vogelhuisjes en insectenhotels. Ook kunt u een groen 'rommelhoekje' of een composthoop maken in uw tuin. Als laatst draagt een moestuin ook bij aan de biodiversiteit.